piektdiena, 2014. gada 28. marts

Iepazīstieties, Mrs. Gārsa!


Vai kādreiz esat ēduši gārsu? Vai zinājāt, ka gārsa ir dabīgs pretsāpju līdzeklis?

gārsas bumbiņas ar tomātu-krējuma mērci un gārsas pesto

Ceturtdienas vienmēr iedvesmo, jo Nitjarūpa kursos vienmēr pārsteidz ar zināšanām par ēdienu un zālēm, kas burtiski aug mums zem kājām. Šoreiz tēma - gārsa. Pētījām to kā kultūru, dalījām pa sastāvdaļām, pētījām ārstnieciskās īpašības, to dažādās sastāvdaļas izrādās var vārīt, cept, kaltēt un skābēt.



Gatavojām 1)brīnišķīgu gārsas boljonu ar dārzeņiem, neticami aromātisks un piesātināts, gluži kā soļanka!

Tautas medicīnā gārsu lieto pret hipovitaminozēm, kuņģa un zarnu trakta, nieru un urīnpūšļa slimību ārstēšanai, ārīgi lieto pret locītavu sāpēm, it īpaši podagru. Tā ir vērtīgs pārtikas produkts, tā kā satur daudz C vitamīna un minerālvielas.

Gārsās ir tik liels dažādu bioloģiski aktīvo vielu kopums, ka tās var uzskatīt par vienu no vērtīgākajiem savvaļas augiem, ko var izmantot uzturā. Gārsa samazina skābes daudzumu organismā un sekmē sāļu izvadīšanu no locītavām. Tāpat to lieto holesterīna samazināšanai, tam pamatā izmanto gārsu sulu.

Gārsu uzlējumu lieto pie locītavu sāpēm, kuņģa un zaru trakta saslimšanām, kuras pavada gremošanas trakta darbības traucējumi. Tāpat uzlējumiem piemīt pretiekaisuma, organismu spēcinoša, mīkstinoša, diurētiska, brūces dziedējoša, sāpes mazinoša, temperatūru pazeminoša un pretalerģiska iedarbība.

Visvairāk laikam pārsteidza 2)Ķirbju-ābolu salāti ar gārsas "redīsiem"! Izrādās gārsai ir īpaša vieta pie saknes, kas garšo kā redīsi. Tāpēc jau martā bez siltumnīcām, sēšanas, laistīšanas un lasīšanas mums ir iespēja ēst veselīgus un ar vitamīnu C bagātas dabas veltes!
Tāpat Nitjarūpa dalījās ar pārsteidzoši gardu 3)gārsas pesto recepti, kas lieliski der rīsiem, pakorām, kotletēm, uz maizes, pie pastas. Pēc garšas tas atgādina indiešu virtuves delikatesi - ēdienu, ko sauc par "Shak". Vēl gatavojām aromātiskas un ļoti pievilcīgas gārsas bumbiņas ar griķu pārslām tomātu -krējuma mērcē. Un neskatoties uz ekadaši (gavēni un graudiem un pākšaugiem), kas iekrita vakar un nelielām degustācijas porcijām, tas bija tik gardi un ļoti sātīgi!!

Nepalaidiet garām nākamo nodarbību par nātrēm un sajūtiet Radītāja mīlestību jau šopavasar! (Nākamās nodarbības ceturtdien 3.aprīlī 11:30 un 17:30 Rīgā, Kr.Barona ielā 56, 2.stāvs)


3 komentāri:

  1. Sveika andrasballe, tieši tāpat kā parasto soļanku, tikai ar to atšķirību, ka to gatavo uz gārsu novārījuma. Apcep burkānus, iemet vārīties, tāpat kā kartupeļus, vāra līdz gandrīz gatavi, tad pievieno puķkāpostus un svaigu gārsu, tomātu gabaliņos, sāls, garšvielas, nedaudz cukura. Var izmantot jebkurus dārzeņus vietā, papriku vai cukini utml. Pasniedz ar skābo krējumu :)

    AtbildētDzēst

Thank you for comment!