sestdiena, 2011. gada 26. novembris

tiramisū noslēpums

Neesmu diez ko liela speciāliste, bet TĀ sagribējās sevi palutināt, ka nenoturējos un tomēr pamēģināju uztaisīt šo itāļu brīnumu pašas spēkiem, neskatoties pat uz to, ka Tiramisū receptes noslēpums tiek ļoti rūpīgi glabāts;) Tiramisū ir tik garšīgs, ka par vienu vien porciju šī dievīgā deserta var panākt ko vien vēlies!
mini-tiramisu: porcija tieši vienai personai

Ņemot vērā, ka esmu veģetāriete un neēdu nedz "selgas", nedz "savoiardi", kuru sastāvā ir tikpatkā vienas olas, man nederēja klasiskās tiramisū receptes internetā. Tā nu sāku pētīt. Galvenais izcept labu biskvītu un nežēlot naudu uz mascarpone sieru, jo bez tā neiztikt!

Un tātad, dāmas un kungi, biskvīts!
milti 200g
cepamais pulveris 4 ēd.karotes
cukurs 200g
šķipsna sāls
5ēd.kar. izkausēta sviesta
1 tējkarote vaniļas
vismaz 250g jogurta bez piedevām vai paniņu

*krūze stipra kafijas dzēriena (biskvīta piesūcināšanai)

Pagatavošana:
Miltus izsijājot, pieliek cepamo pulveri, cukuru, sāli. Vaniļas cukuru izšķīdina sviestā, pievieno jogurtu un ar mikseri 2 minūtes kuļ. Jāsanāk pašķidrai masai, ielej divās formās pašā dibenā 1cm biezumā (stipri pacelsies) vai daudzās mazajās mafinu/tartu formiņās. Cep 15-20min 180C.

*Kad biskvīts izcepts, to atdzesē. Kad atdzisis, ātri iemērc atdzisušā kafijas dzērienā (uzmanību! ja tas piesūksies par daudz, tas kļūs pelēks, slapjš, rūgts un izjuks) un liek formas dibenā.
Taisām krēmu:
Saputojam 165ml saldā krējuma stingrās putās, pievienojam 500g maskarpone krējumsiera un balto iebiezināto pienu 3/4 burciņas (nelieciet vairāk, citādi krēms sāk tecēt). Samaisam ar mikseri līdz viendabīgai, stingrai konsistencei.

Ko tālāk?
Klājam uz iemērktā biskvīta pirmo krēma kārtu, tad otro kārtu sagrieziet gabaliņos. Neatkārtojiet manu kļūdu ar otro kārtu! Nelieciet otro biskvītu veselā gabalā, sagrieziet to ne visai garās strēmelītēs un lieciet atstatus, lai nav par daudz biskvīta, krēms šeit spēlē galveno lomu!

Apbārstām ar kakao vai keroba (maizes koka) pulveri, pušķojam ar svaigu piparmētras galotnīti vai arī ar svaigajiem ziediem vai ogām ;))

mazas porcijas man patīk vairāk
 Oriģinālreceptē vēl lieto alkoholus, bet man negaršo, es ieliktu pāris pilienus ruma esenci klāt kafijas dzērienam. Bet to nākamreiz, šoreiz nav mājās.

Kopumā es laikam atklāju lielo noslēpumu un sapratu, kāpēc Tiramisū recepti tik cītīgi slēpj, jo tā ir ļoooti viegla! Bet sanāk tiiiik garšīgi, ka prātu var pazaudēt!!!! Dāmas, uzmanīgi ar šito ieroci, nelietojiet bieži, lai jūsu mīļajiem neveidojas ikdienišķs pieradums! Labāk pataupiet īpašiem gadījumiem! Jo paštaisītais Tiramisū - tie ir īsti svētki!

buon appetito segnori!

4 komentāri:

  1. ням-ням. хотела бы попробовать эту красоту!

    AtbildētDzēst
  2. Супер! как раз недавно искала в вегетарианском исполнении. Спасибо! ))))

    AtbildētDzēst
  3. Esmu gatavojusi pēc pavisam savādākas receptes. Bet šī izskatās izmēģināšanas vērta. :)

    AtbildētDzēst

Thank you for comment!