pirmdiena, 2012. gada 26. marts

svētīts ēdiens


Puri pilsētā (Orisas štats) katru dienu visa gada garumā nu jau tūkstošiem gadu Džaganathas tempļa Dievībām tiek sagatavoti un piedāvāti 56 dažādi ēdieni. Viens par otru krāšņāks un gardāks! Un cik ēdienus katru dienu gatavojat jūs? ;)

Ēdiens tiek gatavots jau gadsimtu garumā stingri saskaņā ar senajiem svētajiem rakstiem, tas tiek piedāvāts Kungam Džaganatham, tad dievietei Vimalai, tad tas kļūs par „Mahaprasādu”. Mahaprasāda jeb svētītais ēdiens tempļa virtuvē tiek gatavots māla podos uz dzīvas uguns, turklāt tikai no vietējiem produktiem. Vispasaules populāros kartupeļus te nesastapsi, jo tie parādījušies Indijā tikai angļu kolonizācijas laikā :)


Kad pagatavotu ēdienu nes uz altārzāli, tam nav ne garšas, ne smaržas, taču kad to pašu ēdienu piedāvā Dievībām un garā mālu podu rindā nes uz pārdošanu tempļa ziemeļaustrumu stūrī, ar vieglu brīzi izplatās brīnišķīga smarža par izbrīnu dievlūdzējiem un svētceļniekiem. Tagad ēdiens ir svētīts!


Labas saimnieces zina šo noslēpumu - kūka garšo daudz labāk, ēdot savu mīļoto kompānijā, nekā ēdot to vienatnē. Vai ne? Bet iedomājies kas notiks, ja ar tavu kūku tiktu uzcienāta visa pasaule...?! Tur ne tikai garšas parādās, bet vēl dažas dimensijas ;)

par dažām jaunām dimensijām manā ēdienkartē jau drīz!

4 komentāri:

  1. каждый день готовим на завтрак 2 блюда (каша, бутерброды или пирог). На обед 2-3 блюда (гарнир, овощное блюдо, салат или суп), а на ужин обычно 1 блюдо и всякие добавки к нему (типо оливочек, бутиков, икорки).

    AtbildētDzēst
  2. Vai jums izdevās pagaršot Vrindavanā MVT restorānā saimnieka gatavoto Barfi ar valriesktiem un kļavu sīrupu?!

    AtbildētDzēst
  3. Sveika, Agra! Prieks no Tevis saņemt ziņu! Šajā braucienā apmeklējām tikai Mayapūru un Puri pilsētas. Vrindāvana - citreiz. Bet tā vienmēr ir mūsu sirdīs ;) esmu pārliecināta, ka bija gardi! ;)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Skaidrs! Kamēr biji prom, Tevis un apkārtējo iedvesmota, arīdzan sāku blogot :) / Par Barfī - oi, bija pat ļoti!

      Dzēst

Thank you for comment!