ceturtdiena, 2012. gada 29. marts

ziedošie rīsi ar rozīnēm

Šie rīsi ir ļoti īpaši. Tie ir tik aromātiski, ka reibst galva un garšas kārpiņas jūk prātā aiz baudas!

Kad Puri pagaršoju tos kā Džaganathas tempļa mahaprasādu pirmo reizi, uzreiz iemīlējos! Sākumā nesapratu kas tā ir par garšvielu, kas ir tik ļoti pazīstama, taču nekad to nebiju sastapusi rīsos, tāpēc bija grūti saprast. Ilgi domāju, smaržoju, garšoju... Un tad sapratu, ka tas ir kanēlis apvienojumā ar daudz krustnagliņām. Smarža kā vasaras ziedu klēpim! Piedodiet, kam negaršo krustnagliņas vai kanēlis. Jūs esat daudz ko zaudējuši ;)
Un ja vēl rīsi ir pareizie un pareizi izvārīti, tad NEKAS nevar būt labāks par šo!!!


Gribu apgalvot, ka rīsu veids šajā gadījumā ir ļoti būtisks. Jo basmati ir ļoti birstoši, tikai apaļie tik ātri neizvārās, nedaudz līp un izskatās vnk perfekti!
Tātad recepte 2 personām: 
  1. apaļie rīsi 150g
  2. ūdens pusotru reizi vairāk kā rīsu tilpums
  3. ghī ēdamkarote
  4. garšvielas (1/4 tējkar.kardamons, 1/2 tējkarote malts kanēlis, 3 maltas krustnagliņas, 1/4 tējkar. aso kajēnas piparu, 1/2 tējkar. malta kumīna )
  5. rozīnes
  6. sāls (2/3 tējkarotes)
 Process ir pats būtiskākais. Ja sekot precīzi, sanāks šedevrs!
1. Mērcē rīsus līdz stundai (cik sanāk, es mērcēju 15min)

2. Ghī sviestā 10 sekundes uz vidējas uguns apcep garšvielas.

3. Notecinātos rīsus maisot apcep garšvielās līdz rīsu graudiņi sāk kļūt caurspīdīgi (~4min)

4. Pielej ūdeni, pievieno sāli un uz lēnas uguns nemaisot(!) vāra ar vāku (!) līdz gatavi (Valdo apaļie rīsi vārījās 15min).
*5min pirms beigām, iemet nomazgātas rozīnes.

Tie lieliski sader kopā ar svaigajiem lapu salātiem un pupiņām saldkrējuma mērcē.

"Saldajā ēdienā" parādīšu savu lielāko dārgumu un noslēpumu - garšvielu kastīti :)) Tajā glabājas tikai visbiežāk lietotās garšvielas :)




4 komentāri:

  1. Saki lūdzu, vai vienmēr vāri šo, izmantojot apaļos rīsus? Jo man kaut kā ir tāds stereotips, ka apaļiem ir tikai pilnīgi kaut kādiem krēmiem domāti, savārās utt.
    Es arī rīsus vāru pēc šīs pašas tehnoloģijas, tikai parasti gargraudu. Garšvielu stūrītis kolosāls! Man ir apmēram tik pat, tikai nav tik glīti sarindots :)

    AtbildētDzēst
  2. Mīļā Aija, mana pieredze ir tāda, ka apaļie pirms cepšanas jāskalo 10 reizes, tad neizvārās putrā :)un jāliek mazāk ūdens katlā. Labāk beigās pieliet vēl, nekā pārvārīt :))
    Gargraugu rīsiem nav ne vainas. Būs citādāk. Bet vienalga vērts pamēģināt!
    Un kādas ir Tavas mīļākās garšvielas?

    AtbildētDzēst
  3. Zini, kad sāku interesēties par šādiem ēdieniem, tad liku garšvielas stingrā saskaņā ar receptēm no grāmatas ''Vēdiskā veģetārā pavārgrāmata''. Tagad jau atļaujos arī eksperimentēt un likt klāt kā saka ''pēc noskaņojuma'' :). Garšo viss. Varbūt vienīgais, kas man nepatīk, ja saldā un sāļā garša ir vienādās proporcijās, tad man liekas, ka ir par daudz... bet pārējais- esmu atvērta daudziem un dažādiem salikumiem :)

    AtbildētDzēst

Thank you for comment!