trešdiena, 2011. gada 26. oktobris

Gaismas festivāls


Ņemot vērā to, ka dienas kļūst arvien īsākas un naktis arvien garākas, gribas kādu gaismiņu vairāk. Jebkurai tautai ir kādi jauki svētki, kas saistās ar gaismas uzvaru pār tumsu (Diwali, Visu svēto diena, Mūžības svētdiena, Svecīšu vakars utml.), tāpēc iedvesmojoties no šīs jaukās tradīcijas, radās idejas gaismas kompozīciju izveidei, kas priecēs ikvienu ģimeni un ieviesīs ikdienā ko jauku, skaistu, nebijušu, vienojošu un simbolisku.



Indiešu svētki Deepawali jeb gaismas festivāls sākas šodien, jo ir jauns mēness Kartikas mēneša ietvaros, kas ir īpaši labvēlīgs! Tas ilgst 5 dienas un ir pilns jauku tradīciju, prieka un gaismas. Vārds Diwali ir saīsinājums no Deepavali, kas nozīmē "lampiņu rinda", jo šo svētkus svinot, ģimenes veido garas eļļas lampiņu rindas, kas ved uz viņu mājām, lai pa šo "gaismas ceļu" uz viņu mājām atnāk dieviete Lakšmi un atnes mājā veiksmi un labklājību. Lakšmi Dievietes simbols ir lotosa zieds, tāpēc mājās tiek veidotas eļļas lampiņu kompozīcijas ziedu formā. Draugi, radi, kolēģi tiek cienāti ar saldumiem, tiek sāktas jaunas lietas, tiek veidoti jauni plāni, tiek sapņoti jauni sapņi.

Indieši savās mājās vai to pagalmos no lampiņām, svecītēm vai citiem materiāliem veido skaistas kompozīcijas vai zīmējumus, ko sauc par "rangoli". Izmantojot metāla paplātes un šķīvjus (kaut vai alumīnija foliju vai keramikas bļodas), uz tām var veidot nelielas svecīšu vai eļļas lampiņu, ziedu, graudu, miltu, garšvielu, krāsainu smilšu, akmeņu, augļu, zariņu, lapu u.c. kompozīcijas :) Idejas var smelties no Indian Summer, kas iedvesmoja mani.
Tam nav jābūt kaut kam lielam un iespaidīgam pa visu pagalmu, tā var būt viena laterna vai paplāte ar 3 vai 5 svecēm, taču veidota ar prieku un mīlestību.


Man bija ziedošs noskaņojums, gribējās priecēt tuvākos ar svaigajiem ziediem no dārza. Šogad ir ekskluzīvi silts oktobris, kas nozīmē, ka pieejami svaigie ziedi, augļi, zālītes :)



Latviskā mandala

Pa vidu rudens ziedu karaliene - samtene


rudens zāles košie toņi

Pie mums vēl vietām zied āboliņš


rudens ražas strukturētās rūtīs var saskatīt dabas pārsteidzošo pilnību

Nemanāmās nianses veido skaistumu

Pļavniekkalna āboli un pelašķi
Lai top gaisma arī Jūsmājās!!!

2 komentāri:

Thank you for comment!