sestdiena, 2011. gada 27. augusts

Ābolu-pekanriekstu kūka

 Vakardienas vārdadienas īpašā recepte, uz ko mani iedvesmoja draudzene Kristīne, kurai ar savu klātbūtni vien izdodas iedvesmot uz kaut ko jaunu!

Ābolu-pekanriekstu pīrāgs (8-10 personām):
pagatavošana 25 minūtes
cepšana 25 minūtes 180C

Smilšu mīkla: 
1) 1 glāze miltu (200g)
2) 100g sviesta
3) 50g cukura
4) 3-4 ēdamkarotes jogurta bez piedevām/skābā vai saldā krējuma
5) šķipsna sāls

Pildījums: 
1) bļoda ar āboliem (man bija kādi 10-12 gab vidēja lieluma, tāpēc pildījuma sanāca daudz, līdz ar to pīrāgs sanācis augsts)
2) 50g sviesta
3) paciņa vaniļas cukura
4) 100g cukura (vēlams brūnais, tas dod savu garšas niansi)
5) 50g rozīnes
6) 200g pekanriekstu (var likt valriekstus)
7) 1 citrona miziņa smalki rīvēta
8) garšvielas - kanēlis, (kardamons, kurkuma opcionāli) uz naža gala
9) mandeļu skaidiņas medū dekorēšanai


Pagatavošana: Miltos ieber sāli, cukuru, ieberž sviestu līdz veidojas drupačas, tad pieliek jogurtu/ krējumu, mīca līdz veidojas vienmērīga masa. Ietin plēvē, liek ledusskapī uz 20min.

Tikmēr pagatavo pildījumu: Ābolus nomizo, izņem serdi, sagriež neliekos kubiciņos. Katlā izkausē sviestu, iemet garšvielas, tad ābolus, cukuru, vaniļu, citronmiziņu, nomazgātus vai iemērktus karstā ūdenī rozīnes ar pekanriekstiem. Sautē 10 minūtes. Atdzesē (vismaz nedaudz:)

Ar sviestu ieziestā formā vienmērīgi ieklāj mīklu 0,5cm plānā kārtā, spaidot to ar pirkstiem, lipinot pie formas sieniņām. Ieliek pildījumu vienmērīgi, pa virsu saklāj mandeļskaidiņas ar medu (lai brūnākas un spīdīgākas). Cep ~25min 180C karstā cepeškrāsnī, līdz mīkla apetītelīgi brūna.

Pasniedz ar saldējumu bumbiņu, ogu mērci un svaigām odziņām. Garšo debešķīgi!






6 komentāri:

  1. Mmmmm, cik tas izskatās garšīgi!!! Un kas tad tas tur mums par skaistu, jaunu blogkaķi, ko? Lūdzu iepazīstināt, jo mums ir vesela blogkaķu parāde jau izveidojusies! :)

    AtbildētDzēst
  2. Jā, es pilnībā pievienojos Aijas teiktajam!

    AtbildētDzēst
  3. Aija, ja jūs zinātu, cik tas bija garšīgi reālajā dzīvē! Tā citronmiziņa un brūnais cukurs deva vajadzīgo akcentu! ;) Paldies, lieliska ideja! Iepazīstināšu tuvākajā laikā ;)

    AtbildētDzēst

Thank you for comment!