trešdiena, 2011. gada 26. oktobris

Gaismas festivāls


Ņemot vērā to, ka dienas kļūst arvien īsākas un naktis arvien garākas, gribas kādu gaismiņu vairāk. Jebkurai tautai ir kādi jauki svētki, kas saistās ar gaismas uzvaru pār tumsu (Diwali, Visu svēto diena, Mūžības svētdiena, Svecīšu vakars utml.), tāpēc iedvesmojoties no šīs jaukās tradīcijas, radās idejas gaismas kompozīciju izveidei, kas priecēs ikvienu ģimeni un ieviesīs ikdienā ko jauku, skaistu, nebijušu, vienojošu un simbolisku.

trešdiena, 2011. gada 19. oktobris

rožvakariņas/ dinner at Roses`

Galdaklāšanas kultūra ir fenomenāla lieta! Viens vai divi galdauti, baltie šķīvji, nospodrinātas glāzes un ēdampiederumi, kā arī svaigie ziedi un sveces dara brīnumus! Viesi sajūsmā un saimniece laimīga!


pirmdiena, 2011. gada 17. oktobris

gribu uz jūru!


Iedvesmojos no "Mammas roku" publikācijas bildēm un sagribējās mājās gabaliņu jūras.

1. Atslēgvārdi: baltas koka mēbeles (var pārkrāsot kādu esošo ;) vai mīkstās mēbeles ar baltiem pārvalkiem!  Kā arī spilveni, paklāji, gultas veļa - zili baltās un sarkanbaltās strīpās, pumpiņās, ziedu, zivju, koraļrakstos utml.

2. Galvenais ir detaļas! Viss dabīgais - gliemežvāki, kokvilnas pārvalki, pītas cepures, pītie grozi, vecas koka lādes, ziedi, linu lietas, kā arī kuģīši, stikla pudelītes caurspīdīgas vai krāsainas, lielie zvani, virves, airi, kuģu modeļi, kapteiņa cepures, gleznas.

3. Lūdzu izvairieties no tīklu karināšanas pie sienas, nejaucam, jūrnieks ne vienmēr ir zvejnieks, ja nu vienīgi tīkli ir lielām rūtīm, tie ir linīgi (nevis zaļi) vai krāsaini (piem.gaiši zili).

4. Krāsu salikumi: Tumši zils ar koši sarkanu, tirkīz-zils ar koraļsarkanu ;)

Interesants krāsu salikums - gaiši zils ar rozā aksesuāriem

Krēmkrāsas mēbeles, aizskari un pelēkzilas strīpas uz spilveniem ļoti labi sader ;)

 krēmkrāsas sienas, smilšu-brūns spilvens un pleds arī labi sader ;)

Melns krēsls un salmu žalūzijas ļoti vietā!
Ideja bērnu istabai
Gaiši zils ar koraļsarkanu! Ievērojiet gaiši zilo galdiņu un fonā - spoguļa rāmi no gliemežvākiem ;)

ak šī veca koka lāde! un laternas uz loga ;)

spilvens kā glābšanas riņķis - īsts atradums rokdarbniecēm ;)

Svītrainu Jums pēcpusdienu!! ;)

svētdiena, 2011. gada 9. oktobris

šokolādes cepumi

Draudzene padalījās ar ļoti garšīgu un ļoti ātri pagatavojamu (tikai 8minūtes!!!) šokolādes cepumu recepti. Var pagatavot skaitītās minūtēs negaidītu viesu ierašanās gadījumā vai ātri uzcept brokastīs.

Mana variācija par tēmu ir neierastā cepumu forma, liekot mīklu mafinu formas apakšpusē. Iekšā liku keroba pulveri kakao pulvera vietā, apelsīnu miziņu sukādes, rozīnes, pekanriekstus un vidū ieliku šokolādes gabaliņu.


Lūdzu palasiet arī pārējās receptes, smalki, skaisti, neierasti un varengardi!

Lai labi garšo!

medus plūmes salāti

 
Vislabākās receptes rodas tad, kad ledusskapī nav vajadzīgo sastāvdaļu. Tad ieslēdzas kreativitāte, izdoma, fantāzija un tieši tad tiek atklāts kas jauns. Mājās beidzās tomāti. Bet vai tas ir šķērslis, lai ēstu gardus salātus? Nekad! Var tak likt iekšā augļus un ogas. Esmu jau izmēģinājusi zemeņu salātus, bumbiera salātus, greipfrūta mīkstumu salātus un šoreiz tapa medus plūmes salāti :)

Sastāvs:
Rukola 
baziliks 
medus plūmes
mālpils siers
ciedru rieksti
extra virgin olīveļļa
sāls, pipari

Saldi-sāļi-asi viss kopā :) ņamm!!! vienīgi brālis baziliks bija lieks, viņš garšas ziņā ir nemaināmi uzticīgs tomātam :))

Un ko neierastu no augļiem vai ogām salātos esat likuši jūs? :)

ceturtdiena, 2011. gada 6. oktobris

rudzu bulciņas

Droši vien pamanīji ķirbu zupas receptes bildē ir šie gardumi. Recepte līdzīga kā rupjmaizei, tikai forma cita, bet garša... vienkārši neatkārtojama! Apnikušas maizes šķēles! Gribu apalīšus!

Sastāvs:
1)400g rudzu miltu
2)100g kviešu miltu
3)sauja kviešu kliju un sauja maltu diedzēto kviešu graudu (opcionāli)
4)tējkarote sāls
5) 1,5 ēdamkarote brūnā cukura
6)tējkarote sodas
7)pustējkarote kanēļa (dod aromātu un saldmi) un ēdamkarote koriandra (palīdz gremošanai)
8)50g sviesta vai saulespuķu eļļas
9)glāze kefīra (skābā krējuma, jogurta utt.)
10)pusglāze ūdens
*sezama sēklas rotāšanai

Pagatavošana:
1. Bļodā sajauc pirmās septiņas sastāvdaļas plus garšvielas, iemīca tajā sviestu, kad izveidojušās drupačas, piejauc kefīru, labi samīca, tad ūdeni. Jāizveido mīksta un lipīga mīkla.
2. Saslapina rokas un sadala mīklu aptuveni 12 daļās, izveido bumbiņas, saliek uz cepešpannas. Iegriež ar nazi krustiņu, pārber ar sezamu. Cep 25-30min pie 180C.

Lieliskas pie zupām! Un cik tās gardas brokastīs ar sviestu, sieru un gurķīti! Vai ar zaļumu biezpienu! Variācijām nav robežu. Lai labi garšo!

ķirbju-ābolu-ingvera biezzupa

Laikam pienācis silto zupu laiks, un ne šādu tādu, bet ķirbju biezzupu laiks!
Gribējās atsvaidzināt tradicionālo ķirbju-kartupeļu salikumu ar kaut ko vienkāršu un pieejamu, taču tādu, ko ne kurš katrs iedomātos zupā ielikt. Un kāpēc gan ne ābolu?

Sastāvs:
1)ķirbis
2)pāris kartupeļi
3)burkāns
4)viens neliels salds ābols
5)neliels 1,5cm ingvera gabaliņš
6)kurkuma (var likt arī pa šķipsnai kanēļa, maltu ķimeņu, malta koriandra vai kardamona)
7)pusotra tējkar. sāls
8) sķipsna piparu
9) pustējkar. brūns cukurs

Pagatavošana:
1. Vāram lielos gabalos sagrieztu ķirbi, kartupeļus, burkānu. Kad gatavs nolejam traukā lieko buljonu, kas var noderēt. Dārzeņus sablenderējam. Pievienojam atstāto buljonu, ja šķiet par biezu.
2. Uzkarsētā ghī sviestā apcepam garšvielas, pieliekam zupai. Pieliekam nomizotus, sagrieztus gabaliņos ābolus, pieliekam sāli, piparus, cukuru, uz smalkās rīves sarīvētu ingveru, sablenderējam un pavāram pāris minūtes.
3.Rotājam ar apceptām ķirbju sēklām, mandeļskaidiņām, oregano, svaigu baziliku.

Dod vaļu fantāzijai un ļaujies ķirbja pārvērtībām!

svētdiena, 2011. gada 2. oktobris

Krāsnī cepts ābols

Ko lai iesāk ar ābolu ražu? Nekādi nevaru saņemties ievārījumu meistarošanā, tas vesels process, tam jāveltī puse dienas. Bet es tur noteikti tikšu! Ir padomā dažas neparastas receptes...


Bet tikmēr mēs spiežam sulas, taisām ābolkūkas UN... pēdējā laika iecienītākais deserts ir krāsnī cepts ābols ar pildījumu kopā ar biezpienu krēmu un svaigo dzērveņu mērci! Ņammm!!!!!

Un lūdzu, ja ir pieejams, izmantojiet speciālo nazi seržu izņemšanai, tas ir tik ērti, turklāt caurumiņi sanāk tik skaisti!!


Tātad paņemam gardus rožābolus, izņemam sirdi (ak, cik nežēlīgi!), cauruma apakšu "aiztaisam" ar karstā ūdenī piebriedinātām rozīnēm (lai medus netek ārā ;)) , sametam iekšā riekstiņus, kanēli/vaniļas cukuru pēc garšas, ielejam tējkaroti medus, pārkaisām ar mandeļskaidiņām un krāsnī iekšā uz 15min pie 200C!

Pildījums tāds:
1)tējkarote medus (vēl labāk kļavu sīrupa)
2)rozīnes
3)pekanrieksti vai valrieksti
4)mandeles
5)šķipsna kanēļa/vaniļas cukura
*mandeļskaidiņas dekoram

Noslēpums ir ābola šķirnē! "Antonovka", lai cik saldena sanāk ļoti skāba - īpaši skābuma mīļotājiem vai arī var ēst ar pārsaldu mērci, tad ir līdzsvars :) "Dzidrais" saldskābs, bet "Grāvenšteins", ak Dies`, cik pasakains!!!

Mērcīte:
1)svaigas dzērvenes vai brūklenes trīs saujas
2)cukurs 2-3 ēdamkarotes
3)vaniļas cukurs šķipsna
visu samaļam blenderī :)

Biezpiena krēms:
1)biezpiens 300g
2)maskarpone siers vai saldais krējums uz aci (skaties, lai Tev patīk konsistence, kam šķidru kam biezu;)
3)cukurs ēdamkarote
4)vaniļas cukurs šķipsna
maļam blenderī vai maļammašīnā līdz gluds

Ļoti skaisti, svaigi, rudenīgi, ekonomiski, sātīgi, neatkārtojami garšīgi un ārkārtīgi estētiski!!!

Un kāda ir Tava mīļākā ceptu ābolu šķirne vai recepte?