trešdiena, 2011. gada 31. augusts

ceļojums

Cik jauki ir ceļot! Kādai noteiktai vietai piemītoša aura spēj pastāstīt daudz vairāk, nekā izlasītais vai apskatītais bildēs, turklāt ir sajūta, ka ceļo ne tikai telpā, bet arī laikā! Un tādu īpašu vietu Latvijā ir tik daudz! Pilis, muižas, ciemati, parki, meži, jūra, upes, takas... un nemaz nav sajūta, ka atrodies Latvijā!

Brīvdienās devāmies uz Doles salu (Salaspils novads) un atklājām, ka te ir brīnišķīgs parks, muiža un brīvdabas muzejs, kurā nekad neesam bijuši, lai gan daudzus gadus dzīvojām tepat Rīgā.
Rīgas HES un tie mākoņi...!!!

Izrādās Doles sala tikusi pa pusei appludināta


 Te bija sajūta kā kādā Francijas chateau

 Pat kokiem ir savas mežģīnes un volāniņi!


Sāk smaržot pēc rudens!
 Ozolzīļu eņģelīts!

tā saucamā Zvejnieku sēta

Autentisks nēģu zvejas grozs (bij kaut kāds specnosaukums... tačas...tači..kas tāds)

 koka struktūra ir tik skaista!


Ak šie  mežģīņotie palagi! Kā es tādus gribētu!!

Kādreiz, kad nebija ne telefonu, ne TV, ne interneta, mājas sievietes auda, adīja, pina grozus




Un smaržīgo rožu dārzs!!

 
  

mūsu "pērle", ko atradām ir divvientulība skaistā parkā

Lūdzu, uztaisiet paši sev svētkus, dodieties izbraucienā uz tuvāko parku, mežu, pili, kur neesat bijuši! Atklājiet sev apkārt brīnumus!

otrdiena, 2011. gada 30. augusts

Ķekavas svētdienas bazārs

vilnas dziju varavīksne
 
Svētdienas rītā pēc brokastīm devāmies uz vietējo tirdziņu. Iepirkties "pa lokālo" šobrīd ir modē. Dabīgie materiāli, skaistas krāsas, svaigs gaiss un personālisms, lūk, kas piesaista. Aiz katra darinājuma ir tās meistars, ar savu dzīvesstāstu, savu stilu un talantu. "Dievs izpaužas kā talants cilvēkā"*, varbūt tāpēc visi šie talanti tik ļoti mūs apbur un piesaista... Mēs taču visi meklējam perfekciju :)
 Zemeņu raža arvien nebeidzas!

Raikstainās zeķītes tā vien aicina tajās ielekt vēsajos rudens vakaros, kuri nav aiz kalniem :)

Krievzemes košie halātiņi pārsteidz ar košiem toņiem un ziedu rakstu daudzveidību.

Ziedošas vaska svecītes Daugmales Jāņa medus un Lindas Kunstmanes pampāļu podu izbraukuma "medus istabā"

uzziedējis lotoss

Baraholkinbazārs :)

Siltie plediņi aicina tajos ietīties pie vakara tējas tases verandā :))
Keramikas izstrādājumi, švilpaunieki, podiņi, krūzītes...

Pie Sjuzannas no SIA Roroko (Rēzekne) pat jaciņas zied!

Uzzied arī kleitiņas!

Lūk, ko iegādājāmies mēs: 
 




 Svētdienas tēja sveču gaismā piemājas terasē ;)

Lūdzu, meklējiet savu lokālo bazāru un atrodiet tajā savas lokālās pērles! 

* No Senajiem svētajiem rakstiem

svētdiena, 2011. gada 28. augusts

Jūrmalas biezpienmaize


Vakar māsa uzaicināja ciemos mūs un vēl vienu draugu pāri pie sevis uz Jūrmalu uz biezpienmaizi un arbūzu. Kamēr vīri draudzīgi laboja sētu, mēs meitenes iegrimām meiteņu sarunās un mielojāmies ar saldāko vasaras ogu.


 Gribu jūs nedaudz iepazīstināt:

Karuna. Dievina šalles. Mīļākā krāsa zila un balta. Liela rokdarbniece un ziedu kompozīciju meistare. Vienmēr to noliedz, jo ir ļoti pieticīga.

 Māsa Kristīne. Vecākā no mums abām. Neskatoties uz to, ka Viņas nadziņos var spoguļoties, pati šuj, tamborē, glezno, gatavo un vēl šo to. Vienmēr ar stilu!

Pašas šūta kleita no zila lina līdz papēžiem, viņa tajā izskatās pēc dievietes!!

 Tad mīļie vīri nāca uz biezpienmaizi. Garša kā bērnībā, pat vēl labāka! Paldies Aijai par recepti!! Lūdzu lasiet "Prakstiskajā Latvietī" viņas kulinārijas sleju, viņa gatavo DIE-VĪ-GI!!!


Biezpienmaize
Mīkla: 1) 300g milti
2) 90g brūnais cukurs
3) 1/4 tējk. sodas
4) 150g saldkrējuma sviests
 5) 1 ēd k. saldā krējuma

Pagatavošana: Miltos ar sodu un cukuru ieberž sviestu, pievieno krējumus, labi izmīca.

Biezpiena massa: 1) 1kg vājpiena biezpiens (sauss, graudains)
2) 180g mannas
3)  450g  skābā krējuma
4) 50g saldais krējums
5) 200g baltais cukurs
6) viena citrona miziņa rīvēta
7) paciņa vaniļas cukura
8) 120g rozīnes

Pagatavošana: Biezpienu ar krējumu kārtīgi samalt blenderī vai gaļmašīnā, pievienot pārējās sastāvdaļas.

Lielā dziļā cepešplīts pannā izklāt mīklu ~0,5cm plānā kārtā, vienmērīgi spaidot ar pirkstiņiem. Pa virsu klājam pildījumu, visu pārbārstām ar brūno cukuru. Liekam cepties uz 1h- 1h20min pie 180C.

Pasniegt ar ogu mērci ;) Sacienāt visus draugus! :D

sestdiena, 2011. gada 27. augusts

Ābolu-pekanriekstu kūka

 Vakardienas vārdadienas īpašā recepte, uz ko mani iedvesmoja draudzene Kristīne, kurai ar savu klātbūtni vien izdodas iedvesmot uz kaut ko jaunu!

Ābolu-pekanriekstu pīrāgs (8-10 personām):
pagatavošana 25 minūtes
cepšana 25 minūtes 180C

Smilšu mīkla: 
1) 1 glāze miltu (200g)
2) 100g sviesta
3) 50g cukura
4) 3-4 ēdamkarotes jogurta bez piedevām/skābā vai saldā krējuma
5) šķipsna sāls

Pildījums: 
1) bļoda ar āboliem (man bija kādi 10-12 gab vidēja lieluma, tāpēc pildījuma sanāca daudz, līdz ar to pīrāgs sanācis augsts)
2) 50g sviesta
3) paciņa vaniļas cukura
4) 100g cukura (vēlams brūnais, tas dod savu garšas niansi)
5) 50g rozīnes
6) 200g pekanriekstu (var likt valriekstus)
7) 1 citrona miziņa smalki rīvēta
8) garšvielas - kanēlis, (kardamons, kurkuma opcionāli) uz naža gala
9) mandeļu skaidiņas medū dekorēšanai


Pagatavošana: Miltos ieber sāli, cukuru, ieberž sviestu līdz veidojas drupačas, tad pieliek jogurtu/ krējumu, mīca līdz veidojas vienmērīga masa. Ietin plēvē, liek ledusskapī uz 20min.

Tikmēr pagatavo pildījumu: Ābolus nomizo, izņem serdi, sagriež neliekos kubiciņos. Katlā izkausē sviestu, iemet garšvielas, tad ābolus, cukuru, vaniļu, citronmiziņu, nomazgātus vai iemērktus karstā ūdenī rozīnes ar pekanriekstiem. Sautē 10 minūtes. Atdzesē (vismaz nedaudz:)

Ar sviestu ieziestā formā vienmērīgi ieklāj mīklu 0,5cm plānā kārtā, spaidot to ar pirkstiem, lipinot pie formas sieniņām. Ieliek pildījumu vienmērīgi, pa virsu saklāj mandeļskaidiņas ar medu (lai brūnākas un spīdīgākas). Cep ~25min 180C karstā cepeškrāsnī, līdz mīkla apetītelīgi brūna.

Pasniedz ar saldējumu bumbiņu, ogu mērci un svaigām odziņām. Garšo debešķīgi!